Wat te doen bij condens in een tuinkamer


Wanneer de temperatuur van de lucht in jouw tuinkamer hoger is dan de lucht buiten, kan er condens ontstaan. Dit is zichtbaar in de vorm van kleine druppeltjes op koelere oppervlakken. Ook kan er condens ontstaan in en tegen de polycarbonaat platen van het dak.

Hoe ontstaat condens en wat kunnen we er tegen doen? In deze blog leggen we het uit.


De oorzaak van condensvorming

Een tuinkamer is NIET geïsoleerd. Condensvorming ontstaat door de verschillen tussen de temperatuur in de (warme) lucht en de temperatuur van (koude) oppervlakken. Omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht, condenseert het vocht in de warme lucht tot waterdruppels wanneer het in aanraking komt met koude oppervlakken.

Dit fenomeen kan niet alleen hinderlijk zijn, maar kan ook schadelijk zijn voor de spullen die in je tuinkamer staan. Het kan dus van belang zijn om dit verschijnsel zo goed mogelijk tegen te gaan.


De beste oplossing: Ventileren

De meest eenvoudige en effectieve oplossing is ventileren.

Door te ventileren zorg je ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten kleiner wordt. Wanneer je een raam op een kier zet, ontstaat er een natuurlijke luchtstroom waardoor er minder kans is op condensvorming.


De invloed van planten in je tuinkamer


Planten kunnen een prachtige aanvulling zijn aan je tuinkamer. Echter, ze verhogen ook de luchtvochtigheid. Planten ademen vocht uit, waardoor de kans op condensvorming wordt vergroot. Wil je toch planten in je tuinkamer? Dan is het goed om rekening te houden met het aantal planten, het type van de planten en ventilatie.

  • Het aantal planten: Houd het aantal planten in je tuinkamer beperkt. Teveel planten kan de luchtvochtigheid te veel verhogen.
  • Type planten: Bepaalde planten zijn geschikter voor in een tuinkamer dan andere. Kies bewust voor planten die minder vocht afgeven om de luchtvochtigheid te beheersen. Of kies als alternatief voor een mooie kunstplant!
  • Ventilatie: Kies je voor planten, dan is een goede ventilatie van belang om condensvorming tegen te gaan.

Extra tips!

Naast bovengenoemde tips zijn er nog enkele maatregelen die je kunt treffen om condensvorming te verlagen:

  • Houd ramen en deuren schoon: Vuil op ramen en deuren kunnen de condensatie bevorderen. Door ramen en deuren schoon te houden, verminder je de kans op condensvorming.
  • Luchtontvochtiger: In de wintermaanden is het minder aantrekkelijk om te ventileren. Een luchtontvochtiger kan dan een uitkomst bieden.

Veelgestelde vragen over tuinkamers